TCARE terapija


 

TCARE (transfer capacitive rezistive energy) sa kapacitivnim i rezistivnim prijenosom energije je inovativni tretman, u širokoj upotrebi na području medicine i fizioterapije. Koristi se u liječenju trauma i mišićno – koštane patologije. Jednako je koristan u kozmetičkim regenerativnim tretmanima, za pomlađivanje kože te u anti-celulitim tretmanima.

Karakteristike koje ovaj uređaj uvodi su sljedeće:

 • Mogućnost kombinovanja metaboličke aktivacije, sa naknadnom reorganizacijom tkiva, koja proizlazi iz kapacitivnog i rezistivnog prijenosa energije,
 • Revolucionarni oblik aplikatora, u usporedbi s prethodnim metodama prijenosa energije, zahvaljujući ergonomskom obliku roll-on aplikatora koji osigurava veliku kontaktnu površinu između elektrode i kože, čak i u područjima tijela koji su nepravilni.

Mehanizam djelovanja

Dijatermija sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada provodi se preko aplikatora ili elektroda, koje dovode energiju direktno tamo gdje je potrebno terapijsko djelovanje. Energija u tkivu se proizvodi izmjenom električnih naboja što rezultira sa stvaranjem topline. Stoga, radi se o endogenoj energiji, koja se stvara unutar tijela, a koja potiče tjelesne prirodne regenerativne i antiinflamatorne mehanizme.

Pravilno modulirani porast temperature ubrzava tjelesne prirodne mehanizme u zahvaćenom području, djelujući na upalni proces, edem i bol, poboljšava transport kisika od perifernih arterijskih žila do tkiva, djeluje na disocijacijsku krivulju hemoglobina i mioglobina što pomaže u porastu rezervi kisika u mišićnom tkivu, ubrzava aktivnost hemijskih medijatora upale uključenih u upalni proces i pozitivno djeluje na imunološki sistem, i na nivou tkiva i na nivou krvi, te ubrzava aktivnost tkivnih enzima uključenih u oporavak mišićnog tkiva nakon procesa vježbe.  Za razliku od drugih metoda (IC lampe, lasera, ultrazvuka i elektroterapije), čije djelovanje je ograničeno na površinske slojeve tijela jer dolazi izvana, TCARE sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada može stvoriti duboko terapijsko djelovanje koje doseže duboko unutar tretiranog područja.

Postoje dvije različite vrste elektroda:

 • metalne elektrode, gdje je metal u izravnom kontaktu sa tijelom (mehanizam za izravno spajanje),
 • izolirane metalne elektrode koje nisu u izravnom kontaktu sa tijelom ( kapacitivno spajanje). Ove elektrode se mogu razlikovati po obliku i materijalu, a postavljaju se ručno.

Indikacije:

Mišićne ozljede, kapsulitis, distorzije, trauma kostiju i ligamenata, ozljede tetiva i burzitis, cervikalni i lumbalni bolni sindom, radikulopatija, miozitis, artritis, celulit, različite kozmetološke indikacije i dr.

Kontraindikacije:

Opšte kontrindikacije, tromboflebitis, djeca. 

Načini rada 

1. Kapacitivni način

Kapacitivni način se preporučuje kod tretiranja tkiva sa manjim otporom (mišići, koža, vezivno tkivo, cirkulacijski i limfni sustav). Toploti efekti koji se generišu u unutrašnjosti tijela zavise o različitim faktorima, a pacijent ih može osjetiti intenzitetima koji su u rasponu od blagog osjećaja toplote do intenzivne unutrašnje toplote. Prilikom korištenja kapacitivnih elektroda mora se posebno obratiti pažnja na promjer elekode i brzinu kretanja. Elektrode sa većim promjerom temperaturu povećavaju postepeno, a ukoliko se previše brzo pomjeraju, pacijent će manje osjetiti toplotu. Poželjno je odabrati najveću elektrodu u odnosu na tretirano područje, te koristiti kružne ili linearne pokrete, sve u zavisnosti koje područje tretiramo ili koju snagu želimo primjeniti. Poželjno je da elektroda bude cijelo vijeme u kontaktu sa kožom 
 
2. Rezistivni način 

Rezistivni način se preporučuje kod tretiranja tkiva sa većim otporom na prolazak električne energije (koštano tkivo, hrskavično, tetivno i ligamentarno tkivo). Podrazumjeva rad sa neizoliranim metalnim elektrodama. Mehanizam djelovanja podrazumjeva brži porast toplote u tkivu bez vode i elektrolita (posebno koštano i masno tkivo). Budući da aktivna elektroda nije izolirana, efekat koji nastaje je manje koncentrisan na područje ispod aktivne elektrode. Aktivna elektroda ostaje u u postavljenom položaju ili se stvaraju mali rotacijski pokreti, uz stalno prilagođavanje snage, tako da je osjećaj tplote ugodan za pacijenta. 
 
Moguće je izvesti kombiniranu kapacitivno / rezistivnu terapiju ako želimo stvoriti dublje terapijsko djelovanje.

Biološki efekti T CARE-a

Biološka aktivnost se očituje na dva načina: 

 1. Energetski efekat – opskbljuje energijom intra i ekstracelularno tkivo i trasformira ADP u ATP,
 2. Toplotni efekat- zbog povećanog djelovanja jona, stvara se lokalna hiperemija koja dovodi do povećanja protoka krvi, a time i do povećane opkrbe kisikom i hranjivim materijama. 

Efekti tretmana

 • Poboljšanje arterijskog protoka sa povećanjem količine hranjivih materija i kiseonika,
 • Proizvodnja duboke, jednolične i difuzne endogene topline,
 • Poboljšanje metabolizma,
 • Transformacija ADP-a u ATP,
 • Poboljšanje membranskog potencijala za sve ćelije u tretiranoj regiji,
 • Repolarizacija ćelija ( od patološke -40 mV do fiziološke -70 mV)
 • Prolaz vanćelijskog matriksa iz gel stanja u fiziološko sol stanje,
 • Poboljšanje venskog i limfnog protoka i detoksikacije,
 • Re-absorpcija edema i izljeva,
 • Anelgetski efekt uslijed otpuštanja endorfina i kortizola,
 • Transdermalni prenos aktivnih sastojaka lijeka.

Način rada roll-on aplikatora

Specijalno dizajniran aplikator podrazumjeva da T CARE garantuje najbolju primjenu za postizanje kapacitvno-rezistivnih prenosa energije. Posebno dizajniran da osigura opsežno područje kontakta između elektrode i kože pacijenta, a funkcionalnost roll-on aplikatora podrazumjeva da se oslobađa pravilna količina kreme. 

Dermatološko-kozmetološka primjena T CARE

TCARE aparat osim što se koristi u fizikalnoj medicini, svoju primjenu sve češće ima u dermatološko-kozmetičke svrhe uz primjenu kozmetološkog hijalurona, kolagena i različitih anti-aging krema. Obzirom na svoje regerativne funkcije, vrlo je efikasan kao anti-celulitni tretman. Različite studije su dokazale efekat transdermalnog prenosa aktivnih sastojaka sadržanih u kremama za lokalnu primjenu. 

Postoje razne prednosti ovakve primjene:

 1. Ciljano djelovanje,
 2. Zbog specifičnosti roll-on aplikatora nema bespotrebnog trošenja kreme za T-care, koji se za vrijeme trajanja tretmana ravnomjerno raspodjeljuje
 3. Postupak je potpuno bezbolan

Celulit je degenerativna promjena stanica potkožnog masnog tkiva koja koži daje ružan izgled. Celulit nastaje zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, trbuha i skočnih zglobova.

Hijaluron je glikozaminoglikan, prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu kože i ima višestruke funkcije. Vezivanjem vode, hijaluronska kiselina omogućava bolju hidrataciju tkiva. Obnavljanjem hijalurona obnavlja se i normalna količina vode u tkivu, što posle aplikacije čini kožu elastičnom i čvrstom. Hijaluron predstavlja idealnu anti-aging proceduru za eliminaciju bora, konturiranje lica i podmlađivanje vrata, jer osim neposrednog efekta otklanjanja bora, zbog svoje sposobnosti da vezuje molekule vode koži vraća elastičnost, hidriranost i mladalačku svježinu koži lica i vrata.

Kolagen je protein, koji povezuje i podržava tkivo u tijelu. Sakuplja se u obliku finih isprepletanih vlakana koja povezuju ćelije. Kolagen se može naći i unutar i izvan ćelija. Kolagen čini 25% od ukupnih proteina u organizmu odrasle osobe. Udružen sa elastinom, odgovoran je za stanje naše kože, a najprije za njenu čvrstoću, zategnutost i fleksibilnost. Kolagen je važniji za kožu jer stvara protein odmah ispod epiderma, a to čini da koža bude zategnuta, čvrsta i glatka. Međutim, zbog oštećenja prouzrokovanih suncem, starenja, slabe ishrane i izloženosti toksinima kolagen se uništava, pa koža postaje izborana i osetljiva.

 

Dr. med. Emina Mahmutović
Lječilište „Aqua Bristol“ Tuzla